Türkiye'de çoğu evde şömine için baca ve uygun yer bulunmadığının farkındayım ancak artık çoğu evde bacalı değil elektrikli şömineler kullanılmakta. Bu yüzden baca yada kir derdiğimiz artık yok. Bize sadece keyfini sürmek kalıyor. Eğer evinizde 1,5 metre genişliğinde boş bir duvarınız varsa şömineniz için plan yapmamanız için hiç bir sebeb yok. Çünkü artık şöminelerde zamana ayak uydurdu bacasız ve duvara sıfır yerleşimleri yapılıyor. Evinizde hiç bir şekilde tadilata gerek kalmadan fonksiyonel bir şekilde monte edilebiliyorlar. Kırma dökme işlemleri artık geride kaldı.
Ben kitaplığımın yanındaki boş duvar için planlamalarıma başladım bile. Bu alan tamda yemek masamızın karşısında, akşam yemeklerimizi yerken şömine keyfini hayal bile edemiyorum şuanda.
Planım mantel ile başlamak. (Mantel: Şömine rafı ve kenarları) Öncelikle duvar ve evime uygun manteli odaya ekleyip dekorasyonuna odaklanmak istiyorum. Önümüzdeki kış ise bu mantele uygun elektirikli şömineyi içine ekletme planım var. (Mantel ve şöminenizi ayrı ayrı alabilirsiniz, hangisinin önce hangisinin sonra alındığı fark etmiyor.)
Bu konudaki tüm teknik bilgileri Meda Home'dan aldık. Linklerdeki şömineler Meda Home'un portföyünden ve hepsi birbirinden etkileyici. Teknolojik şömineler elektirkli ve ethanol modeller olarak ikiye ayrılıyor. Bu iki şömine tipinde de bacaya ihtiyaç yok. Aşağıdaki linklerden elektirkli ve ethanol şömine tiplerini daha yakından inceleyebilirsiniz.
Mantel alma planları yapılırken, dekorasyonda kullanımı ile ilgili de bir sürü araştırma yapıldı. Şöminelerin daha çok klasik evlere yakıştığı ve çok yer kapladığı tamamen bir önyargı. Her ölçüye uygun tasarlanabilen şömineler modern, shabby shic, klasik, minimalist her türlü eve uygulanabilir.
Mantel Kitaplık
Bu fikir evinde kullanılmayan bir şöminesi olanlar, şömineyi yaza hazırlayanlar ve yeni yeni bu fikre alışmaya çalışanlar için harika. Özellikle ikinci resimdeki kitaptan ateş figürü tasvirine bayıldık. Biz mantelimizin içini kesinlikle bu şekilde dekore etmeyi deneyeceğiz.
Kitaplık için önerebileceğim manteller;
- Daisy Fire :Bu mantel aynı zamanda Ethanol Burner sistemine sahip, istediğiniz zaman gerçek alevleri de seyredebilirsiniz.
- Victorian Book Shelf: Kitaplar ya da mumlar için kendiden raf sistemine sahip bu mantel ile kitaplarınızı kolaylıkla sergileyebilirsiniz.
Yakmasakta Odunlar Hazır
İlk aşamada veya yaz geldiğinde şöminemizi yakamasakta, evimize sıcacık bir hava vermeyeceği anlamına gelmiyor mantelimizin. Modern bir ev dekorasyonuna sahipseniz neon renkler ile harika bir dekorasyon yaratabilirsiniz. Kartona resmediişmiş ateşiniz, odunlar ve dizili dergiler ile harika bir dekor. Mantel ve son zamanların trendi Galeri Duvarı ise harika bir uyum sağlıyor. Kim demiş şömine modern olmaz diye.
Dekor amaçlı eklediğimiz odunları da küçük bir DIY projesi ile kendiniz yapabilirsiniz. Bu projeye kısaca özetlersek;
1. Oluklu karton alıp kalın ve ince olmak üzere bir kaç değişik çapta silindir şeklinde sarın
2. İnce kısımları dal olarak, kalın parçalara yapıştırın
3. Beyaz plastik boya ile boyayın
(Daha detaylı anlatım için Design Sponge'a bakabilirsiniz.)
Yanmayan odunlar fikrini sevdiyseniz önerilerimiz;
Şömine içi Mumlar
Klasik bir kullanım olsa da artık yanmayan şömineler için harika bir tarz. Yaz için bile kullanımı uygun. Büyüklü küçüklü mumlarınızı şöminenizin içine yerleştirmeniz yeterli.
Mum firki için önerilen manteller;
Şöminelerin yaşam alanlarımızı daralttığı ve fonksiyonel olmadığı konusundaki önyargımızı kırmak için manteller güzel bir başlangıç. Şehir hayatının getirdiği soğukluk ve koşuşturma içerisinde, biraz soluk almak ve rahatlamak için harika bir karar şömineye hayatlarımızda yer vermek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder