22 Haziran 2015 Pazartesi

Kevser’in Mutfağı ile Kuzine Soba Yemek Tarifleri

Bir eve kuzine sobanın sıcaklığını başka hiç bir eşya veremez: nostajik esintiler taşırlar, pişirdikleri yemeklerin lezzeti bambaşkadır, alanı bir anda ısıtırlar, çıtırtıları ile müzik çalarlar, ve görüntüleri ile herkesi büyülerler. Ben bu sobaların yeniden trend olmasını ve evlerimize dönmesini çok isterim. Özellikle "Country Tarzı” ev dekorasyonunun vazgeçilmez bir parçası olan bu sobalara ve sobada pişen yemeklere bayılıyorum. Farklı kuzine modellerini görmek için Meda Home'a bakabilirsiniz.

İlk yazımızda kuzine sobaların farklı dekorasyonlara nasıl uygulanabileceğini yazmıştık. Birbirinden farklı tarzlarla harika bir uyum sağlayan kuzineler aynı zamanda en lezzetli yemeklerin sırlarını da taşıyorlar. 

Evlerimizin havasına neşe katmak için yapılacak en doğru iş yemek pişirmek. Kevser’in Mutfağı’nın bizim için seçtiği sobada pişen yemek tarifini ve kuzinesi olan bir mutfak hakkındaki görüşlerini almaya hazırız:) 



Kevserin Mutfağı’ndan Sobada Pişen Kuru Fasulye

Kevser bizim için kuzine soba hakkındaki görüşlerini anlattı: 

"Çocukluğum kuzineli bir evde geçti, kuzine dediğime bakmayın bizim oralarda peçka denir, dolayısıyla ilk mutfak tecrübelerimi de kuzinede edindim ben. İlk yemeğimizi kuzinede pişirdim, ilk kekimi kuzine fırınına verdim, ilk muhallebimin altını kuzinede tutturdum… O yüzden kuzinenin yeri çok büyüktür bende. 

Kışları oturma odasında kurulu olan kuzine yazları da emekli edilmez, ayatta (hayat) kullanılırdı. Yaz-kış demeden her sabah yanardı kuzinemiz. Kışın fırında patates közlenir, yazın üzerinde ekşimikli biber kavrulurdu kahvaltı için. 

Şimdinin en kaliteli, en pahalı ocaklarıyla, fırınlarıyla asla kıyas kabul etmez kendileri. Isıyı çok geniş çaplı olarak verdiği için ateşi iyi ayarladığınız takdirde ne pişirirseniz pişirin çok lezzetli olur kuzinede. Aynı anda hem kek pişirebilir, hem yemek yapabilir, hem su ısıtabilir, hem de kestane kebap yapabilirsiniz. Yeni yoğurduğunuz hamuru da yanı başına koyup puf puf kabarmasını izleyebilirsiniz bir yandan. 

Şimdi mutfağıma bir kuzine dahil etme imkanım olsa yapar mıydım peki? Kesinlikle evet. Hiçbir ocak onun kadar iyi kuru fasulye pişiremez, hiçbir kalorifer ya da klima onun kadar iyi ısıtamaz, hiçbir zen müziği  kuzinedeki o odun çıtırtısının verdiği huzuru veremez çünkü."

Tarife gelirsek ise,

Sucuklu Kuru Fasulye


Malzemeler:

2 su bardağı kuru fasulye,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı salça,
1 tatlı kaşığı toz biber,
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
Dilediğiniz miktarda sucuk,
Tuz,
Su.

Hazırlanışı:

Fasulyeleri akşamdan iyice yıkayıp sıcak suyla ıslayın,
Ertesi gün soğanı yemeklik doğrayın,
Sıvı yağı derin bir tencerede kızdırıp soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun,
Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
Toz biberi ekleyip karıştırın,
Suyunu süzdüğünüz fasulyeleri ekleyin ve karıştırın,
Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin,
Tencerenin kapağını sıkıca kapatın ve kapağın üzerine ağır bir taş yerleştirin,
Kuzinenin çok hararetli ateş almayan bir yerine koyup fasulyeler yumuşayana kadar pişirin.
Fasulyeler yumuşadıktan ve suyu kıvamını aldıktan sonra tuzunu ekleyip karıştırın,
Sucukları ayrı bir tavada yağını salana kadar altlı üstlü kızartıp yağını süzdürerek fasulyeye ekleyin ve karıştırın.

Afiyet olsun:)












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder