28 Şubat 2014 Cuma

Christo Jeanne-Claude ile Motivasyonunuzu Tazelemeye Geldik!

Christo ve Jeanne Claude çiftinin motivasyonundan ilham alarak hazırladığımız bu yazıda çiftin eserlerini ortaya koymak için verdikleri çaba ve sonuçları ile eserlerin etkilerini sizlerle paylaşırken motivasyon dolmanız dileği ile... Unutmayalım ki hayatın her anında olduğu gibi dekorasyon ve stil çalışmalarında da motivasyon ve sabır çok önemli.

Christo-Jeanne Claude
Christo ve Jeanne Claude



Wrapped Reichstag (Paketlenmiş Reichstag Binası)

Reichstag Binası
Reichstag Binasının Normal Hali

Çiftin projelerinin çoğu kumaş kaplama ile gerçekleştirilmekte. Bu projede de Almanya Parlemento binası Reichstag, kumaş ile kaplanmıştır. Bu bina tüm halka hitap ettiği için çift tarafından seçilmiştir. Eser 2 hafta boyunca sergilenmiş, sonrasında kaplamada kullanılan kumaş ve ekipmanlar tamamen kaldırılmıştır. Çift yaptıkları her projede çevreci davranmıştır.

Kaplanmış Reichstag Binası
Kaplanmış Reichstag Binası

Parlemento oylamasında eserin Yeni Almanya'yı vurgulayacağı ve şehre 300 milyon dolarlık getiri sağlayacağı düşünülmüştür. Eser insanları düşünmeye sevk etmiştir. Yıllardır gözler önünde duran parlemento binası kaplanınca, altında ne olduğunu bir an için hatırlamaya çalışmak insanları düşünmeye sevk etmiştir. İzleyicilere kendi hatıralarını aktive etme imkanı veren bu eser ile çift tüm dikkatleri üstüne çekmeyi başarmıştır.

Reicstag Binası
Reicstag Binası Kaplanırken

Özgür Sanat için Sponsor Kabul Etmiyorlar

Christo Jeanne Claude eserlerini ortaya koyarken kesinlikle sponsor yardımı almıyor, tüm finanse işlemlerini kendileri gerçekleştiriyor. Sanatlarını icra ederken kesinlikle başkalarına bağlı kalmak istemiyorlar. Dipnot: Eserlerini ortaya koymak için harcadıkları rakamlar 20 milyon dolar civarlarında. Harcamalarını finanse etmek için, hazırladıkları eskizleri, çizimleri, fotoğrafları ve hatırlanmaya değer şeyleri satıyorlar. Özgür sanat için harcadıkları bu çabanın hepimize ilham vermesi dileği ile :)

Kaplanmış Reichstag Binası
Kaplanmış Reichstag Binası

Eserlerinin Ortaya Çıkması için 24 yıl Uğraştılar

Çoğu sanat eseri ortaya konulduktan sonra değerini belli eder ve dikkat çeker. Fakat Christo Jeanne Claude çiftinin eseleri ortaya konmadan ilgi çekmekte ve tartışmalar ilk anda başlamaktadır. Eserlerin ortaya çıkması genellikle 10 yıllar almakta ve bu süreç boyunca çift kesinlikle pes etmemektedir. Wrapped Reichstag (Paketlenmiş Reichstag Binası) projesini uygulamaya koymak için çift 24 yıl (1971-1995) uğraşmıştır. Projenin izni Almanya Parlemontasunda oylanmış 292'de 223 oyla kabul edilmiştir. Bu süreç boyunca pes etmeden çalışan bu çiftin motivasyonunun bizlere örnek olması dileği ile...

Reichstag Binası Eskizi
Reichstag projesi için yapılan eskizlerden biri. Bu eskizler satılarak projeye finansman sağlanmıştır.


Jeanne Claude'ın Kaybından Sonra Bile Hiç Durmadı

Jeanne Claude'ın 18 Kasım 2009'da, 74 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından Christo çalışmalarına ara vermemiştir. Eşinin kaybından sonra ayakta durarak The Mastaba projesini tamamlamak için hala uğraşmaktadır. Karşılaştığı zorluklarda Jean-Claude olsa ne yapardı diye düşünerek kendine yeni yollar arayan ve hiç pes etmeyen Christo hepimize örnek olsun :)


Hafızalarda Kalan Diğer Eserlerinden Bazıları

Running Fence

5,5 metre yüksekliğinde ve 39,4 km uzunluğunda olan bu kumaş çit 10 Eylül 1976'da tamamlanmıştır. Çit San Francisco'dan Bodega Bay'e kadar uzanmıştır.Çift bu çalışmasında da sponsor kullanmamıştır.

Running Fence

Surrounded Islands

7 Mayıs 1983'te Miami'de gerçekleştirilen bu projede 603,870 metre kare kumaş kullanılmıştır. Pembe renk adanın tropik koşullarıyla uyumludur. 61 metre genişliğinde olan bu kumaşlar 11,3 km uzaklıktan görülebilmektedir. 120 izleyici bot, adaların etrafını gösterim sırasında gece ve gündüz izlemiştir.


The Gates

1979 yılında 7.503 adet kapı Central Park'a kurulmuş ve 16 gün boyunca sergilenmiştir. Altından bir nehir gibi görünen kapılar New York'lulara yeni bir Central Park dokusu yaşatmıştır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder