8 Nisan 2014 Salı

İç Mekan Bahçe Kurmanın Tam Zamanı

Ev dekorasyonunda dikeylik akımı başladı. Bu akımı biz ilk olarak dikey bahçelerle keşfettik. Taze baharatların sofralarda daha çok kullanılmasıyla mutfaklarımızda veya balkonlarımızda saksılara daha çok yer açmamız gerekti. Bu fikir buradan mı çıktı bilemiyorum ama bir ev dekorasyon  blogu olarak biz bu yönüne odaklanacağız. Artık evler eskisine oranla daha küçük ve bu da her metrekarenin önemini artırıyor. Modern şehir hayatı çok hızlı ve yorucu. İnsanların tek sığınağı evler ve bu yüzden evde bitki yetiştirmek çok önemli. Hele ki bu bitkileri yiyeceklerimizde kullanabiliyorsak daha da güzel.

İç mekan bahçe bitki çeşitleri


Bu yazıda size ilk önerimiz dikey bahçeler yaratmanız. Bu sayede 10-30 arası saksıyı kolaylıkla ve çok az yer kaplayarak evinize yerleştirebilirsiniz. Bu uygulama için IKEA’da saksı rafları bulunmakta. Balkona yada mutfağa yerleştirmeye oldukça uygun olan bu ürünler ile saksılarınızı sanki bir kitap gibi sergilemeniz mümkün. Raflara renkli suluklar, IKEA rotera fenerler yerleştirerek de görselliğini artırabiliriz. Yemyeşil bitkilerin arasından, renkli fenerlerin gülümsemesi hoş bir duygu yaratacaktır.

İç mekan bahçe mobilyaları IKEA'da

İç mekan bahçe mobilyaları IKEA'da

Raf’a bir diğer alternatif ise kendinizinde kolaylıkla yapabileceği kavanoz düzeneği. Kavanoz tutturacağı, ahşap bir zemin ile Pazar aktivitesi olarak duvarınıza bitki bahçesi tablosu yapabilirsiniz. Kavanozlar için bizim önerimiz IKEA, çok çeşitli kavanozlara kavuşmanın en pratik yolu.

Kavanoz saksılar ile iç mekan bahçe

Kavanoz saksılar ile iç mekan bahçe 2
 
Mutfak bahçeleri, evlerimize hayat katmanın güzel ve pratik bir yolu. Aromatik bitkiler seçersek kokuları ile temiz bir atmosfer yaratacaklardır. Yemek yaparken taze bitki kullanmanın verdiği haz ile evlerimiz gözümüze daha güzel gelecektir. Tabi tüm bunların olması için şimdiden çalışmamız gerekiyor. Listeleme en uygun yöntem bizce. Yapmamız gerekenleri listelersek işimiz çok kolay olacak, hazır mısınız?

1.Saksı Seçimi
Önerimiz doğal tonlarda, toprak ve aynı büyüklüklerde saksılarla işe başlamanız. Bahçenizin temelini attıktan sonra ise beğendiniz farklı saksıları aralara serpiştirebilirsiniz. Önemli olan bitkilerin dikkat çekmesi ve doğal bir görüntü yaratmak. Plastik saksılardan sakınarak, toprak saksılara yönelmeniz bahçıvanlık açısından da kendinizi tatmin etmenizi sağlayacaktır. Kavanoz bahçe yapmayı planlıyorsak, zaten saksı almamıza gerek yok.

Toprak saksılar ile iç mekan bahçe
2.Bitki Seçimi
Olmazsa olmaz mutfak bitkilerini sıralıyoruz: Nane, maydonoz, kekik, fesleğen, cin biber
Etkileyiciler: Biberiye, lavanta, kiraz domates
(Mümkünse 3 ayrı saksıyı domatese ayırmakta fayda var. Evinizde verimli bir domates yetiştirmek gerçekten inanılmaz olacaktır, büyümesi zahmetli bir sebze olduğundan etkileyiciler kısmına aldık.)

İç mekan bahçede domates yetiştirmek
3.Dikim
Saksılarımızı ve bitkilerimizi aldıktan sonra, çiçek toprağımızı kolumuzun altına koyup eve gidiyoruz.Öncellikle büyük bir alanı gazete kağıdı, örtü gibi bir materyal ile kaplıyoruz. Düzen her zaman önemli.Bitkilerin köklerini bozmadan saksılarımıza toprakla birlikte yerleştiriyoruz.Suyunu güzelce verdikten sonra, saksıyı temizliyoruz ve ilk bitkimiz hazır.
4.Bitki Bakımı
Nane, maydonoz, kekik, fesleğen ve biberiye uçlarını kestikçe büyüyen bitkilerdir. Belirli aralıklarda bitkilerimizi korkmadan biçmeliyiz ki serpilsin büyüsün. Diğerleri ise toplama yöntemiyle hayatlarına devam edebilir. Sularını ve güneşlerini eksik etmediğimiz sürece tapteze bitkilerimiz sizinle...
Dikey iç mekan bahçe

4 yorum:

  1. Negüzel anlatmışsınız. Saksılardaki minik yeşillikler insana huzur veriyor.

    YanıtlaSil
  2. Bu sene fesleğenlerim büyüdü şükür, sırada maydanoz , domates ve biber var inş :) en önemlisi sabretmek :) kaleminize sağlık çok güzel anlatmıştınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten haklısınız sabir çok önemli, yorumunuz için teşekkürler...

      Sil