16 Haziran 2014 Pazartesi

Stil Sahibi Kitaplıklar

Kitaplıklarımızı düzenlemeye hazır mısınız? Kitap okumayı ve sergilemeyi sevenler için, evlerin başını döndürecek bir proje. Dağınık görünümlü kitap raflarınızı yeniden yaratabilir, evinize sofistike bir hava kazandırabilirsiniz. Hele birde kitaplarınız sizin için değerliyse, sonuç sizi çok mutlu edecek. Adım adım yeni bir kütüphaneye ulaşmak için izlemeniz gereken adımlar;
1.Tarzınızı belirleyin
Renklere göre ayrılmış kitaplık
Bu tarzı bir çok evde gördük, sonuçları da bir hayli güzel. Tarz seçimi sadece sizin zevkinize kalmış. (Buse Terim’in de bu konu ile ilgili güzel bir yazı örneği mevcut.)
 
Fiziksel boyuta göre düzenlenmiş kitaplık
Kitaplarınızı boyutlarına göre yerleştirmek, inişleri çıkışları takip etmek. Simetri sevenler için daha uygun bir seçenek.
Kaplanmış kitaplar
Bu tarzımız biraz daha zorlu fakat dağınık görünen kitaplıklardan çooook bunaldıysanız başvurabilirsiniz. Oturup tüm kitapları vintage görünümlü kağıtlarla kaplıyoruz. İşte size bütünlük. (Bu tarz bizim tercihimiz olmazdı ama dünyada kullanılan akımlardan aklınızda bulunsun.)
 
2.Sanatla iç içe
Raflarınızda sergilemeyi düşündüğünüz ögeleri bir araya toplayın. Burada en önemli konulardan biri fazla abartmamak. Unutmayın kitaplıklar kitaplar için, bibloların tozunu almak için değil!:) İkinci bir ipucu ise çok küçük dekoratif ögelerden kaçınmanız. Tasarımınızı kalabalık ve dağınık gösterecektir. Size önerebileceğimiz dekoratif ögeler;
  • Küre
  • Büst
  • Kitap tutacakları
  • Aile fotoğrafları
  • Tablolar
 
3.Kitapların yönünü belirleme
Tarzımızı ve dekoratif ögelerimizi seçtikten sonra, raflara kitapları yerleştirmeye başlayabiliriz. Burada en uygun yöntem deneme yanılma. Fakat deneme yanılma yaparken bile bir sıra izlenmeli:
Adım 1: Dekoratif ögelerinizden merkeze yerleştireceğiniz ürüne karar verin. Bu ürünün iki yanına kitapları simetrik olarak yerleştirin. Kitap boyunun ürünün boyunu geçmemesine dikkat edin. (Kitaplar yatay yada dikey sergilenebilir; bu, dekoratif ürünün boyutlarına bağlı.)
Adım 2:  Kitaplığınızı kafanızda hayali hücrelere bölün ve her hücreye ayrı ayrı odaklanın. Bu alanı takip ederek diğer hücreye geçin.
Adım 3: Hücreleri birbirine bağlayan ögeleriniz olsun. İlk bakışta fark edilmeyecek küçük detaylar bile bütünlüğü sağlamada oldukça işinize yarayacaktır. (Burada kullanabileceğiniz en kolay yöntem, hücreler arası minik renk uyumları yakalamak olacaktır.)
4.Son Dokunuşlar
Mola! Son dokunuşlara geçmeden mola verin. Sakin kafayla kitaplığınızın karşısına geçin. Uzaktan bakmaya başlayın ve gittikçe yakınlaşın. Gözünüze hoş görünmeyen kısımları törpüleyin. Ta taaaa kitaplığınız hazır.
 
 
5.Küçük İpuçları
“Less is more.” Prensibini bu projede göğe çıkarmak en doğrusu. Tüm tasarımda bu prensip aklınızda bulunsun.
Kitaplıklar kitaplar için, biblo tozunu almak için değil unutmayın.
Küçük ögelerden kaçının, karışık bir tasarım istemiyoruz.
Kitaplığınıza boyut katın. (yatay yerleştirilmiş kitapların üstüne ögeler yerleştirerek, kitapları stand olarak kullanın.)
Kapağını beğendiğiniz kitapların yüzlerini kullanın, bırakın size baksınlar.

Rafların dışına çıkmaya korkmayın. Tablolarınızı rafların dış kısmına asarak klas bir görünüm sağlayın. (korkutucu gelen bu yöntemi en azından deneyin! Sonuç sizi mutlu ederse böyle kalsın.)
 

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder